Seaspiracy vangt de bizarre wereld achter de visserij in beeld

Kijktip
Twan Alofs op 16 april 2021
Seaspiracy vangt de bizarre wereld achter de visserij in beeld

Van plasticvervuiling tot visserij

We horen het steeds vaker: plastic is de grootste vervuiler van onze oceaan en zorgt ervoor dat dieren erin doodgaan. Is dat echt zo of is dat slechts een deel van het probleem? Documentairemaker Ali Tabrizi ging op onderzoek uit en ontdekte een veel groter probleem.

Dat plastic een groot probleem is in onze maatschappij is al langer bekend. Hoewel het goed te recyclen is, beland er een groot deel in de natuur en in onze oceanen. Ondertussen zijn er dan ook al talloze wetten aangenomen om het gebruik van plastic terug te dringen. De vraag is echter of het genoeg is om de vervuiling van de oceanen tegen te gaan.

Waar gaat het over?

Het idee achter deze documentaire ontstond door de grote passie die maker Ali Tabrizi heeft voor de oceaan. Sinds zijn kinderjaren is hij al gefascineerd door de dieren die erin leven en de documentaire opent dan ook met kinderbeelden van een bezoek aan een dolfijnenshow in een dierenpark. Door de jaren heen slaat de grote bewondering van Tabrizi om.

In de media komt steeds meer naar voren dat dieren in de oceaan stikken in plastic rietjes. Waar Tabrizi in eerste instantie een documentaire over het fascinerende zeeleven wilde maken, slaat dat al snel om naar een documentaire over plasticvervuiling in de zee. Tijdens het maken van deze documentaire duikt er alleen een veel schimmigere wereld op: die van de visserij.

[image_with_animation image_url=”36099″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

Hiermee verandert ook de toon van de documentaire. We zien Tabrizi samen met zijn vriendin de hele wereld over reizen om de waarheid over visserij boven water te halen. Hierbij val je, samen met Tabrizi, telkens van de ene verbazing in de andere verbazing. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er keurmerken zijn voor duurzame visserij terwijl er nauwelijks waarnemers zijn die meegaan op een schip om dit te controleren?

Of wat te denken van grote milieuorganisaties die nergens een statement over de visserij durven te maken? Er lijkt een hele schimmige wereld achter deze industrie schuil te gaan, die overigens niet alleen voor dierenleed, maar zeker ook voor mensenleed zorgt. Seaspiracy weet dit goed in beeld te brengen met ondersteuning van goed – soms heftig – beeldmateriaal.

[image_with_animation image_url=”36100″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Als je ook maar een beetje naar de toekomst kijkt, dan weet je dat het er niet al te rooskleurig uitziet voor ons als mensheid. Als je nou benieuwd bent wat je daartegen kunt doen, dan is Seaspiracy een mooi begin. De documentaire laat ons iets bewuster worden van de gevolgen van onze massaconsumptie. Daarbij probeert de documentaire je niet al te veel te forceren, maar wil het je vooral meegeven dat alle kleine beetjes helpen met een grote verandering.

Seaspiracy is nu te streamen op Netlfix.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]