De Pokémon Trading Card Game voor beginners

Tips
Bianca van Steeg op 23 mei 2020
De Pokémon Trading Card Game voor beginners

Battle on!

Ik durf met veel vertrouwen te zeggen dat Pokémon bij ons allemaal een rol heeft gespeeld. In 1996 zijn de eerste games voor de Nintendo Game Boy uitgekomen, en sindsdien komen er al meer dan 20 jaar regelmatig nieuwe games uit. Ook de Pokémon-anime die in 1998 van start is gegaan, is en blijft een gigantisch succes. Pokémon is een typisch voorbeeld van een franchise die voor elke generatie aantrekkelijk is.

In 1999 is de Pokémon Trading Card Game uitgekomen, afgekort de Pokémon TCG. Op dit moment zijn er maar liefst 88 uitbreidingen uitgebracht. Al deze uitbreidingen zijn gevuld met Pokémon uit de eerste generatie tot aan de nieuwste Pokémon uit de Galar-regio. Je hebt verschillende opties om je verzameling uit te breiden, van losse pakjes tot aan boosterboxen waar 36 pakjes in zitten. Heel leuk om alles te verzamelen natuurlijk, maar misschien wil je er ook wel wat mee doen… Hoe begin je daaraan? Bianca legt het je uit.

[image_with_animation image_url=”29273″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het samenstellen van je deck

Binnen de TCG heb je drie soorten kaarten: Pokémon-kaarten, Trainer-kaarten en Energie-kaarten. Elk deck bestaat uit 60 kaarten, en je mag zelf beslissen hoe je dit verdeelt met de drie soorten. Belangrijk is wel dat je dezelfde kaart niet meer dan vier keer in een deck mag hebben. Om te beginnen met het bouwen van je deck, heb je natuurlijk je Pokémon-kaarten nodig. Mijn tip is om eerst je V Pokémon of GX Pokémon uit te kiezen. Dit zijn namelijk de sterkste Pokémon die er zijn binnen de sets. Vervolgens vul je aan met andere basis-Pokémon en stage 1 en stage 2 evolutie-Pokémon.

De volgende stap is het vullen van je deck met alle Trainer-kaarten die jou handig lijken. Deze Trainer-kaarten zijn te verdelen in Item-, Supporter- en Stadium-kaarten. Items kun je per beurt zo vaak spelen als je wilt, Supporters slechts één keer per beurt en van de Stadium-kaarten kan er zelfs maar één tegelijk in het spel zijn. Met deze Trainer-kaarten heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om in een beurt extra kaarten te trekken, je actieve Pokémon gratis te switchen of om Energie-kaarten van de Pokémon van je tegenstander af te halen om het hen moeilijker te maken. Door te spelen ontdek je welke kaarten eigenlijk maar weinig nut hebben in je deck, en van welke je er juist meer nodig hebt.

Tot slot heb je voldoende Energie-kaarten nodig. Je Pokémon hebben deze kaarten nodig om aanvallen te kunnen gebruiken. Zowel Pokémon- als Energie-kaarten zijn onderverdeeld in types. Er zijn negen types Energie-kaarten en elf types Pokémon-kaarten. Hoeveel en welke Energie-kaarten je precies nodig zult hebben, moet je inschatten aan de hand van de types en hoeveelheden die jouw Pokémon nodig hebben voor hun aanvallen.

Verloop van het spel

Om het spel te beginnen, moet er eerst bepaald worden wie als eerste aan de beurt is. Hiervoor wordt een muntje opgegooid (of een dobbelsteen gerold, als je dit makkelijker vindt) en de winnaar beslist wie er als eerste gaat. De speler die als eerste gaat, heeft in zijn eerste beurt een paar nadelen. Je mag dan namelijk niet aanvallen en ook geen Supporter-kaart spelen. Als je als tweede gaat, mag dit dus wel. Nadat dit besloten is, trek je beide zeven kaarten.

Zitten hier geen basis-Pokémon tussen? Dan schud je de kaarten terug in het deck, en trek je nieuwe. Je tegenstander mag dan een extra kaart pakken. Als er wel basis-Pokémon tussen zitten, kiezen jij en je rivaal beide eerst een actieve Pokémon uit en vervolgens maximaal vijf benched Pokémon.

Deze leg je ondersteboven neer; je actieve Pokémon leg je in het midden van je speelveld en daaronder leg je de benched Pokémon op een rij. Vervolgens trek je zes kaarten uit je deck en die leg je (ook ondersteboven) aan de zijkant neer als prijskaarten. Deze mag je pakken als een Pokémon van je tegenstander knock-out gaat. Jij en je tegenstander draaien de actieve Pokémon en de benched Pokémon om, en nu kan het spel van start gaan. 

Tijdens elke beurt heb je een aantal mogelijke acties: een kaart trekken, een Energie-kaart aan je Pokémon binden, een Supporter-kaart spelen, Item-kaarten spelen en een Stadium-kaart spelen. Ook kun je je actieve Pokémon switchen voor zijn retreat cost. De Energie-kaarten van deze retreat cost gaan dan naar je aflegstapel. Als een Pokémon knock-out gaat of wanneer je een trainer-kaart gebruikt hebt, dan gaan deze ook naar je aflegstapel. Je mag meerdere acties kiezen, maar je beurt wordt beëindigd zodra je een aanval gebruikt.

Er zijn drie manieren waarop je het spel kunt winnen. De meest voor de hand liggende manier is het verzamelen van al je eigen prijskaarten. Een andere manier is het wegspelen van de Pokémon van je tegenstander, waarbij je dus wint als hij of zij geen actieve Pokémon en geen benched Pokémon meer heeft. Ten slotte win je ook als je tegenstander simpelweg geen kaarten meer heeft om te trekken.

Toernooien

Nu je weet hoe het spel werkt, kun je beginnen met het perfectioneren van je skills en het spelen van toernooien. Je kunt dit online op de Pokémon TCGO doen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het ook niet meer lang duren voordat de real life-toernooien door kunnen gaan. Een snelle Google search laat je weten waar je in je omgeving kunt spelen. Je kunt ook kijken op de website van Play! Pokémon. Houd deze website ook vooral in de gaten voor updates over de toernooien en wanneer deze weer van start gaan.

Bij deze toernooien zul je zien dat er een bepaald format wordt aangegeven. In de meeste gevallen zal dit het Standard-format zijn, maar je hebt ook Expanded en Theme Deck. Deze formats bepalen van welke uitbreidingen de kaarten mogen zijn die in je deck zitten. Let er dus goed op dat je geen illegale kaarten in je deck hebt voor het toernooi waar je aan mee wilt doen. Bij het Theme Deck-format mag je alleen met thema-decks spelen. Dit zijn complete decks die je kunt kopen, en waar je niks meer aan hoeft te veranderen. Sterker nog, je mag er zelfs niks aan aanpassen voor de toernooien. Ideaal dus, als het bouwen van een deck je nog iets te ingewikkeld is.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Nu is een perfect moment om het spel met behulp van deze basisguide op te pakken, dus waar wacht je nog op? Laat ons via Discord horen of je dit spel gaat oppakken. Vinden we leuk! En wie weet zien we elkaar nog op een toernooi in de toekomst…

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]