No Such Thing as a Fish

Luistertip
Maxime Buitenhuis op 2 september 2020
No Such Thing as a Fish

Wist je dat...

… je in Fallout 4 beloond wordt als je bibliotheekboeken terugbrengt? Of dat de gemiddelde smartphonegebruiker zijn telefoon 2617 keer per dag aanraakt? Dat de eerste Nike-sneakers ooit gemaakt zijn met behulp van een wafelijzer? Deze en meer nutteloze, maar interessante, feitjes kun je elke week horen in een nieuwe aflevering van No Such Thing as a Fish.

De podcast wordt gehost door James Harkin, Andrew Hunter Murray, Anna Ptaszynski en Dan Schreiber en gaat al sinds 2014 mee. De vier presentatoren werken als onderzoekers voor Britse kennisquiz QI (Quite Interesting). Ze vonden dat te veel wetenswaardigheden niet gebruikt werden in de show en besloten dat een podcast de ultieme oplossing zou zijn om toch deze bijzondere kennis kwijt te kunnen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Succesformule

Elke week nemen de presentatoren een eigen fun fact mee, waarna ze deze aan de luisteraars vertellen en er iets verder op ingaan. De andere hosts hebben ook wat research gedaan over het onderwerp, wat leidt tot leuke en interessante gesprekken over dingen waar je nog nooit eerder over nagedacht hebt. Bijvoorbeeld: er zijn barcodes voor zebra’s. Bizar! Van Odysseus tot voetbal en van breincellen tot de etymologie van het woord ‘hotdog’, alles komt voorbij.

No Such Thing as a Fish is flink gegroeid sinds 2014: de podcast heeft wekelijks meer dan 1,5 miljoen downloads. Dat heeft geleid tot onder meer drie boeken en een liveshow-tour, waarbij de vaste opbouw van de afleveringen wordt aangehouden.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Een visluchtje

De vreemde naam van de podcast is, niet geheel onverwacht, afkomstig van een feitje dat voorbijkwam in QI. Onderzoeker Stephen Jay Guild concludeerde na een lang onderzoek naar genetica en DNA dat iets als een ‘vis’ niet bestaat. Een zalm is bijvoorbeeld meer verwant aan een kameel dan aan een slijmprik (een soort aal). Er is genoeg variëteit in de zee maar vissen zijn allemaal heel verschillend, aldus Guild. 

Elke aflevering van No Such Thing as a Fish heeft een andere naam, maar deze is altijd gebaseerd op het vaste ‘No Such Thing as…’ . Je kunt de afleveringen in willekeurige volgorde luisteren. Begin bijvoorbeeld eens bij 298: No Such Thing as Emotional Support Amoeba, om meer te leren over de bekende piratenkapitein Hornigold en over ‘emotional support’ animals. Als je een gezonde honger naar kennis hebt en van Britse humor houdt, zit je bij de QI Elves op de goede plek.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

No Such Thing as a Fish is te vinden op de meeste podcast-apps, waaronder Spotify en Apple Podcasts.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]