Het film- & serie-jaaroverzicht van 2021

Achtergrond
Roman Coldenhoff op 20 december 2021
Het film- & serie-jaaroverzicht van 2021

Sequels, nostalgie, boekverfilmingen en originele verhalen

Het film en serie jaar 2021 was er een om trots op te zijn. Ondanks alle vertragingen en maatregelen is er heel veel moois uitgekomen op zowel het witte doek als het digitale scherm. Als we het jaar in detail zouden samenvatten, dan zouden we kostbare tijd verliezen die we liever besteden aan het kijken van films en series. We nemen je in plaats daarvan mee langs een aantal belangrijke momenten van het afgelopen jaar, met natuurlijk ook een aantal kijktips.

In de eerste maanden van het jaar merkten we nog de effecten van de wereldwijde lockdowns van het jaar ervoor. De bioscopen waren tijdelijk gesloten en er kwam mondjesmaat nieuw materiaal uit op verschillende streamingdiensten. Gedurende het jaar veranderde dit gelukkig. Het aanbod was groter en diverser dan ooit. Het was een jaar van sequels, nostalgie, boekverfilmingen en originele verhalen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bioscopen

[image_with_animation image_url=”39017″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het bioscoopjaar 2021 begon met een valse start. Nadat eind 2020 de tweede lockdown was aangekondigd moesten we tot begin juni (!) wachten totdat de bioscopen weer open zouden gaan. Toen deze na de eerste lockdown in 2020 weer open gingen werden er vooral klassiekers vertoond. Maar dit jaar bestond het aanbod uit nieuwe films en films die het afgelopen jaar vanwege de pandemie in de wacht hadden gestaan.

De tijdelijke sluiting van bioscopen wereldwijd heeft ook voor een nieuwe trend gezorgd: een film via een streamingdienst in première laten gaan. Het idee is mede uit noodzaak voortgekomen door de steeds langer wordende wachtrij van films. Via een speciaal lidmaatschap of tegen bijbetaling is het tegenwoordig mogelijk om de nieuwste films thuis bekijken. Zo waren bijvoorbeeld Black Widow en Cruella via Disney+ te zien met een VIP-toeslag, waar we in een eerder artikel over hebben geschreven.

Toen de bioscopen dit jaar weer open gingen waren er ook verschillende maatregelen. Reserveren vooraf werd verplicht en in het begin kreeg je van een bioscoopmedewerker een plaats toegewezen. Tegenwoordig is het weer mogelijk om online je plek te reserveren met minimaal anderhalve meter afstand. Dit zorgde er soms voor dat als je de juiste plek in de bioscoopzaal selecteerde, je een hele goede plaats had. Lekker weg  van iedereen en dus bijvoorbeeld geen last van kletsende mensen. Nu de bioscopen (op het moment van schrijven) maar tot vijf uur open mogen blijven kun je zelfs heel vroeg in de ochtend al naar de film.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Film

Het filmjaar 2021 zal de boeken ingaan als een mooi filmjaar. Doordat de bioscopen pas in juni volledig open gingen was het ook een compact filmjaar met veel releases. Er was een zeer divers en groot aanbod, van grote blockbusters tot mooie arthouse-films. Tussen al het moois willen we graag drie films uitlichten die zeker het kijken waard zijn.

Een van de hoogtepunten van het jaar was Dune: Part One. De film is gebaseerd op de bekende sci-fi-boekenserie van Frank Herbert. Lang werd gedacht dat het verhaal onverfilmbaar zou zijn omdat het zo groots en uitgebreid is, maar het is regisseur Denis Villeneuve toch echt gelukt. Hij heeft een visueel mooie film gemaakt waarin ook de tijd is genomen met het vertellen van het verhaal. Toen we onze review van de film schreven was nog niet bekend of deel twee ook gemaakt zou worden. Inmiddels is bevestigd dat Dune: Part Two eind 2023 uit zal komen.

Een pareltje uit het arthouse-genre van het afgelopen jaar was Pig. De hoofdrol wordt gespeeld door Nicolas Cage. Hij speelt Rob, een truffelzoeker die samen met zijn truffelvarken een teruggetrokken leven leidt diep in de bossen van de Amerikaanse staat Oregon. Wanneer zijn varken wordt gestolen, besluit hij terug te gaan naar de bewoonde wereld om op zoek te gaan naar de dieven. In tegenstelling tot Dune is dit een klein en intiem verhaal dat zich langzaam ontvouwt. Het is een mooie film en misschien wel een van de beste rollen die Cage heeft gespeeld in de afgelopen jaren. Er gaan zelfs al zachtjes geruchten over een mogelijke Oscar-nominatie voor Cage.

De laatste film die we willen uitlichten is er een die nu in de bioscoop te zien is – Spider-Man: No Way Home. Dit is het derde deel van Spider-Man in de Marvel Cinematic Universe (MCU) en de vierde Marvel-film die dit jaar is uitgekomen. De film speelt zich direct af na het vorige deel (Spider-Man: Far From Home). Het leven van Peter Parker staat op zijn kop nadat bekend is gemaakt dat hij Spider-Man is. Hij vraag Dr. Stange om hulp om zijn identiteit weer te verbergen, met grote gevolgen. Het is een echte MCU-film met veel actie, maar ook een film waarin dieper wordt ingegaan op de persoonlijke relaties van Peter. Vriendschap speelt een grote rol in deze film. Het is een mooie afsluiter van de Marvel-films in 2021.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Series

Net als de afgelopen jaren speelde alles rondom series zich met name in de streamingwereld af. Diensten als Videoland, Netflix en Amazon Prime Video zorgden voor het nodige kijkvoer op de buis. Met genoeg tijd thuis op de bank konden we gelukkig flink wat tijd investeren in de verschillende verhalen die ons op deze manier voorgeschoteld zijn.

Disney+ breidde haar aanbod groots uit in 2021: van Marvel zagen we titels als WandaVision, Loki, What If? en recentelijk Hawkeye op het platform verschijnen. Daarnaast voegde het netwerk Star toe: een nieuwe tak van content die vooral op volwassenen gericht is. In dit gedeelte van de website zijn al verschillende titels uitgebracht die bij critici in de smaak vielen; onder andere dramaserie Dopesick en dramedy Only Murders in the Building werden erg goed ontvangen.

Netflix sloot dit jaar series als Carmen Sandiego en Atypical af, maar natuurlijk verscheen er genoeg splinternieuwe content op de streamingdienst. Zo kan het succes van series als Squid Game en Maid je niet ontgaan zijn. Serieverfilmingen van boeken deden het ook goed dit jaar: in het Franstalige Lupin hebben de klassieke verhalen van Maurice LeBlanc een modern jasje gekregen, en in Shadow and Bone bleek Leigh Bardugo’s donkere fantasyverhaal net zo succesvol te zijn op het beeld als op papier. 

Ook uit de gamingwereld rolde een pareltje in de vorm van een serie richting Netflix. De streaming-gigant bracht in november namelijk het eerste seizoen van Arcane uit. Deze science-fantasy-serie is gebaseerd op de populaire MOBA League of Legends, maar de serie is zeker niet alleen voor diehard fans: ook voor nieuwkomers is deze prequel over een aantal van de Champions uit de game goed te volgen. Met een prachtige mix van 2D- en 3D-animatie, een heerlijke soundtrack en spannende gevechten is Arcane een must-see. Het pakkende en verrassend donkere plot komt uitstekend tot zijn recht in deze serie. Een tweede seizoen is al in productie en zal naar alle waarschijnlijkheid in 2023 het licht zien.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

En verder gebeurde dit nog…

Er gebeurde natuurlijk nog veel meer. Zo kwam na bijna twee jaar wachten dan eindelijk de laatste James Bond-film met Daniel Craig in de hoofdrol uit: No Time to Die. Daarnaast werden we ook getrakteerd op maar liefst vier MCU-films waarin Marvel ook een grote stap heeft gezet in de casting van diversiteit. Daardoor kan nu iedereen zich herkennen in een superheld.

Hollywood is gek op vervolgfilms van huidige filmseries. Zo kwam bijvoorbeeld het negende deel in de Fast-filmserie uit – F9: The Fast Saga. Dit jaar kwam er daarnaast een nieuwe lijn met vervolgfilms die inspeelden op nostalgie en jeugdsentiment. Zo waren er sequels van de jaren ’80-klassiekers Coming to America en Ghostbusters en zijn op Netflix maar liefst twee verschillende vervolgen uitgekomen van de tekenfilmserie Masters of the Universe. Om de Kerstdagen door te komen is er ook een vervolg uitgekomen van de jaren ’90-klassieker Home Alone, welke te zien is op Disney+.

Lego heeft het afgelopen jaar een mooie collectie uitgebracht voor de film- en serieliefhebber. Je kunt nu je favoriete scene uit Friends of Seinfeld naspelen of Ecto-1 van The Ghostbusters in huis halen. Er zijn geruchten dat de collectie in 2022 uitgebreid zal worden met de DeLorean uit Back to the Future. Het zijn mooie sets die leuk zijn om te krijgen, maar ook om te geven. Zoek je nog inspiratie voor een cadeau? Bekijk dan ook onze artikelen over de leukste cultuur– of gear-cadeautips.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie films en series dit jaar uitgekomen. Wat was jouw favoriet? En naar welke film of serie kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de reacties.