GC Replay – Week 25

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
GC Replay – Week 25

Terwijl de hele wereld voetbal kijkt, kijken wij ook weer deze week in de GC Replay terug op het nieuws. Wat viel ons op? Nou, Ubisoft kreeg de wind van voren toen bleek dat de PC-versie van Watch_Dogs nog een paar trucjes verborgen hield, Nintendo ging onderuit in een rechtszaak tegen Philips en de man met de grootste collectie games ter wereld zette zijn hele verzameling te koop. Joost, Tim en Tristan gingen wat dieper in op wat volgens hen mening het belangrijkste nieuws van de week was.

Wees eens blij met wat je hebt – Joost van Abeelen

Het is wellicht een van de grootste IP’s van dit jaar; de release van ‘nieuwkomer’ Watch_Dogs hield afgelopen tijd menig gamertje aan zijn tv gekluisterd. Hoge bomen vangen veel wind en dat merk je ook goed met Watch_Dogs, iedereen heeft wel een mening klaar staan: ‘’Hij is niet zo goed als GTA’’, “Waarom is het hoofdkarakter zo saai” en het meest gehoorde argument: “Die graphics zijn echt niet zo goed als ons was beloofd!”. Die beloofde graphics leidde tot veel verontwaardiging, zelfs zo erg dat fans gingen graven in de broncode van de game en er toen een functie gevonden werd die de game er een stuk mooier uit liet zien.

Hoe cool het ook is dat fans dit voor elkaar kunnen krijgen, vroeg ik mijzelf ook gelijk af of het nu echt nodig is. Je hebt een van de gaafste games van dit moment die een hoop leuke trucjes uithaalt op gameplay-gebied en je uren vol vermaak biedt, maar toch is het niet goed genoeg? Soms lijkt het alsof gamers de nieuwe hipsters worden die maar snel iets k*t gaan vinden omdat iedereen dit roept. Natuurlijk, Ubisoft beloofde ons gouden bergen in die E3 demo van een paar jaar terug, maar moeten we nu dan maar gelijk alles k*t gaan vinden aan de game omdat de graphics niet even mooi zijn als ons toen werd beloofd? Om maar even de wijze woorden van mijn mamsie te quoten: “Wees eens blij met wat je hebt”. En ik ben ontzettend blij met alle dingen die Watch_Dogs WEL goed doet!

En jij dacht dat jouw verzameling indrukwekkend was? – Tim den Tuinder

Ik speel al games sinds het laatste jaar van de jaren ’80. Als kind was ik afhankelijk van mijn zakgeld als ik een nieuwe game wilde kopen, of ik moest geduldig wachten tot mijn verjaardag of de komst van de lieve, goede Sint. Desalniettemin heb ik door de jaren heen een flinke verzameling aan games en consoles weten te creëren. Van de vrijwel antieke Atari 2600 met Pac-man en Space Invaders tot de Xbox 360 met Devil May Cry en Street Fighter en zo’n beetje alles dat daar tussen zit. Stiekem ben ik best trots op de dingen die ik inmiddels vergaard heb. Hell, ik ben zelfs de “trotse” bezitter van een Philips CD-I met Link: The Faces of Evil. Wat een k*t game is dat, joh.

Net als velen ging ik in 1999 naar de bioscoop om vol verwachting naar de nieuwe Star Wars-film te gaan. Net als velen verliet ik de bioscoop teleurgesteld en gedesillusioneerd. Maar één ding is me altijd bijgebleven: “there is always a bigger fish” wist Qui-Gon Jinn me te vertellen. Die trouwe Oskar Schindler, hij had alweer gelijk. Hoewel mijn verzameling van games niet mis is, verbleekt het bij de verzameling van anderen. Waaronder de verzameling van Michael Thomasson die hij afgelopen week in de richting van een miljard dollar verkocht heeft. $750.250 dollar heeft de beste man voor zijn verzameling gevangen van bijna 10.000 games. Hij deed afstand van zijn verzameling omdat hij geld nodig had voor zijn familie en persoonlijke situatie. Zo zie je maar; hoe groot je ook denkt te zijn, er is altijd iemand die je weet te overtreffen. Tenzij die collectie grotendeels bestaat uit exemplaren van Link: The Faces of Evil.

Of Castlevania: Lords of Shadow 2.

Loze beloften en oude helden – Tristan van der Laan

Deze week vertelde Yves Guillemot van Ubisoft aan de wereld dat er zeker een nieuwe Prince of Persia-game zal komen en dat ook een vervolg op Beyond Good & Evil in de pijpleiding zit. En er zijn ook al wat (magere) details en screenshots naar buiten gekomen over de jaren, al is het niet heel erg veel en is het vaak niet duidelijk of het om officieel materiaal gaat. Maar de games gaan komen. Dat beloven ze. Nog steeds.

Het gebeurt vaker dat franchises die onder gamers erg geliefd zijn op de plank terechtkomen. De culthits zijn vaak geen bestsellers maar hebben wel (met terugwerkende kracht) een grote fanbase opgebouwd. En deze fanbase wordt dan ook wild als er aangekondigd wordt dat ze terug kunnen keren naar de betreffende spelwereld. Des te frustrerender is het als dit maar niet opschiet.

Want inmiddels zijn de aankondigingen gedateerd, wordt er getwijfeld aan het daadwerkelijke bestaan van de games en wordt de gamer aan het lijntje gehouden met een kort zinnetje op Twitter of geruchten die schijnbaar nergens vandaan komen. Maar beste meneer Guillemot, we willen uitsluitsel. We willen die games. En zoals het gezegde gaat: “Als je niets goeds te zeggen hebt, zeg dan maar gewoon niets.”