Zoek en gij zult vinden.

Vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Achtergrond: De meest weirde Street Fighter-personages – Gelukkig draait het om de inhoud

Jullie kennen me ondertussen. Ik houd van Street Fighter. Ik speel het al sinds mijn vijfde, heb een Third Strike-poster aan de muur, een beschamend aantal action figures gebaseerd op de vechtersbazen en veel te veel spellen. Maar onder de personages heb ik ook zo mijn favorieten. En waar goede dingen zijn, zijn ook slechte dingen, zoals mijn minder favoriete personages.

Laat ik er maar niet omheen draaien: sommige fighters zijn slecht. Aan sommige heb ik zelfs een hekel. Misschien is het hun uiterlijk, hun moveset of hun houding. Soms alle drie. Sommige personages zijn gewoon vreselijk saai. Maar dan heb je de personages die ronduit… RAAR zijn. Niet per definitie slecht, in sommige gevallen zelfs erg goed. Maar het kan niet ontkend worden dat de Street Fighter-serie een paar rare snuiters huisvest. En wat is er nou leuker dan publieke vernedering? Precies, helemaal niets. Dus laten we gauw beginnen.

Street Fighter 
 Pixel Vault

10. Q

Sorry James Bond-fans, maak je geen zorgen. Het is niet zo dat Bonds trouwe gadget-maker een speelbaar personage is geworden in Street Fighter terwijl je hebt liggen slapen. Q is nu eenmaal Q. En wie Q nu daadwerkelijk is, weet helemaal niemand. Q werd geïntroduceerd in Street Fighter III: Third Strike en dat is het zo’n beetje. Hij is maar in één game te vinden en zijn afkomst, motivatie of echte naam is nooit bekend geworden. Zijn manier van lopen is verontrustend, hij lijkt niet te kunnen praten en heeft hele rare moves. De onvoorspelbaarheid van zijn moves en de power die ermee gemoeid gaat, is zijn kracht. Maar dat maakt hem zeer moeilijk om effectief te spelen. Wel draagt het stuk voor stuk bij aan zijn… ‘opvallende’ verschijning. Street Fighter V moet de bakermat vormen voor Street Fighter III dus wellicht krijgen komen we in de komende jaren meer over Q’s oorsprong te weten.

Street Fighter 
 Pixel Vault

9. Sodom

Mensen die behoorlijk geïnteresseerd zijn in alles wat met Japan te maken heeft worden regelmatig voor de gek gehouden. Niet onbegrijpelijk, de mensen die haast geobsedeerd zijn van Japan kunnen behoorlijk excentriek zijn. Neem nu Sodom, een personage uit de Street Fighter Alpha-serie die zijn debuut maakte in Final Fight. Wie is Sodom? Een Amerikaanse man die niets liever wil dan Japans zijn. Hij heeft zijn eigen samurai-harnas dat veel te groot is, praat gebrekkig Japans en verstopt zijn gezicht altijd achter een samurai-masker zodat mensen niet kunnen zien dat hij eigenlijk blank is. Op zijn borst heeft hij geprobeerd het Japanse Kanji voor “de dood” te verven, maar het is verkeerd geschreven en betekent eigenlijk helemaal niets. Sodom is in feite dat ene jongere jongetje van school dat graag bij de grote jongens wilde horen en daarom veel te veel zijn best deed, in de hoop dat hij erkend zou worden.

Street Fighter Dhalsim

8. Dhalsim

In het eerste opzicht is er misschien niet zo heel veel raars aan Dhalsim. Sure, hij is een yogi uit India met een zeer dun lichaam en vreemde tekeningen op zijn gezicht, maar daarna begint het pas te dagen. Niet alleen kan de beste man oneindig lang vuur en vlammen spuwen en de zwaartekracht trotseren door zich te transformeren tot een schroef, maar hij kan ook nog eens zijn ledematen tot huiveringwekkende lengtes uitrekken. In de loop van de serie is het alleen maar gekker geworden: niet alleen zijn ledematen zijn elastisch, maar zijn complete lichaam kan haast vloeibaar worden.
O ja, en hij heeft de schedels van drie overleden kinderen om zijn nek. Leuk gespreksvoer voor wanneer hij op feestjes komt.

Street Fighter 
 Pixel Vault

7. Blanka

Ik weet wat je denkt. Natuurlijk staat Blanka op deze lijst. Hij is groen, heeft oranje haar, een van zijn aanvallen is zichzelf oprollen als een bal en dan is er natuurlijk nog het oproepen van elektriciteit wanneer het hem uitkomt. In dat geval wil ik even vermelden dat Blanka maar op plaats nummer zeven staat. Yeah. Een personage dat als kind in Brazilië met een vliegtuig is neergestort en al die jaren in zijn eentje heeft moeten proberen te overleven en daardoor groen en gespierd is geworden, staat maar op nummer zeven. Toch verdient onze beste Billy het wel degelijk om op deze lijst te staan. Sinds de eerste versie van Street Fighter II is Blanka al van de partij en was hij met Dhalsim partners in crime als het gaat om de “wat minder menselijk ogende” personages. Hold on to your seats, het wordt vanaf nu alleen maar weirder en weirder.

Street Fighter 
 Pixel Vault

6. Birdie

Ik zou een lijstje kunnen maken met alle rare dingen die het totaalplaatje van Birdie maken. En dat ga ik doen ook. Het eerste wat opvalt is de rare verhouding tussen zijn bovenlichaam en zijn vreselijk smalle beentjes. Het moge duidelijk zijn dat Birdie regelmatig ‘leg day’ overslaat. Ten tweede is er zijn smoel. Een absurde baard en bakkebaarden, een onmogelijk kapsel met een gat erin, hartjestattoo’s en clownslippen. En ten derde is er nog het feit dat hij een Engelse punker voor moet stellen, ook al heeft hij meer overeenkomsten met de alternatieve scenes uit Japan. Als dat allemaal nog niet genoeg is, is Birdie ook nog eens een omgekeerde Michael Jackson. Hij is van blank naar zwart gegaan. Zijn uitleg? Hij heeft destijds iets verkeerds gegeten waardoor hij ziek is geworden. Zo ziek dat zijn uiterlijk volledig veranderde.

Street Fighter 
 Pixel Vault

5. Rufus

Natuurlijk heb ik ook zo nu en dan eens Dead or Alive gespeeld. Het is een toffe serie met een overdreven obsessie voor bewegende borsten. Nu houd ik net als elke andere man evenveel van die specifieke vrouwelijke rondingen, maar het heeft naar mijn mening niet veel te zoeken in een game, laat staan een fighting game. Dus waarom zou je een personage maken dat vrijwel volledig bestaat uit zo’n Dead or Alive-tiet? Rufus is zonder enige twijfel een van de meest stomme personages uit de Street Fighter-cast en mogelijk de meest stomme uit de Street Fighter IV-serie. Rufus is een personage waar ik niet zeer realistische bewegingen bij wil zien in de toekomst. Of gewoon helemaal niet meer, in geen enkele game.

Street Fighter 
 Pixel Vault

4. Necro

De personages uit Street Fighter III worden wel eens de reden genoemd waarom Street Fighter III het zo slecht deed. Of dat waar is weet natuurlijk niemand, maar de Street Fighter III-serie huisvest weldegelijk een aantal weirdos. Een Russische, getatoeëerde witte man zonder pupillen met paarse kleren. Ik zou het niet eens in mijn meest wilde drugtrips kunnen verzinnen. Oh ja, Necro heeft de krachten van Dhalsim en Blanka. Gewoon, omdat het kan. In het verhaal van de game is het omdat er experimenten op hem zijn uitgevoerd. Wellicht was het Capcom die koortsig op zoek was de Street Fighter II-crowd terug te winnen door herkenbare moves in de nieuwe game te stoppen? Arme Necro, niet alleen ben je een mengelmoes van twee eerdere personages, maar je was ook nog eens een lokkertje.

Street Fighter 
 Pixel Vault

3. Twelve

Toen je erachter kwam dat Shang Tsung in Mortal Kombat in alle andere personages kon veranderen, dacht je zeker: “Wauw, dat is zo cool!”. Ik denk dat wel meer mensen dat dachten, aangezien een shapeshifter in vrijwel iedere fighting game te vinden is. Street Fighter is niet anders, want het heeft Twelve. Met maar één game op zijn naam (Third Strike) heeft ie geen lange staat van dienst, maar een indruk heeft hij zeker achtergelaten. De kracht van deze kwaadaardige Baymax is dat hij kan veranderen in zijn tegenstander. Op die manier kan je je tegenstander door middel van twee verschillende personages aanvallen (Twelve en het personage waarmee de tegenstander speelt). Op zich een tof idee, maar Twelve is… nogal vreemd. Zijn aanvallen zijn vrijwel niet effectief en slaan nog geen deuk in een pakje boter. Maar qua uiterlijk is het oordeel simpel: dit personage is te vreemd voor de Street Fighter-wereld en had maar beter achterwege gelaten kunnen worden.

Street Fighter 
 Pixel Vault

2. Gill

Stel je voor, je hebt de taak om een nieuw boss-character te ontwerpen. Maar, een van de eerdere bazen uit de serie waar je aan werkt is een van de meest bekende bad guys in gaming (M. Bison) dus je moet flink imponeren. Wat doe je? Je maakt niet Gill. Geloof me, ik snap het volledig. Zowel Gill als Urien zijn gebaseerd op de Griekse standbeelden van de goden. Schaars gekleed, gespierd, perfect. Zeker omdat Gill zichzelf een god waant, is het een goede keuze. Maar om hem nou een opgerolde onderbroek te geven? En om hem nou letterlijk half rood en half blauw te maken? Met zwevende, blonde haren? Yeah, dit is wanneer het allemaal fout is gegaan.
Als het een competitie was voor de meest overpowerde eindbazen zou Gill een goede kans maken om bovenaan te eindigen, maar zoals je weet is dit een Top 10 van de meest vreemde personages in Street Fighter. Ondanks het vreemde design van Gill is hij toch nummer twee op de lijst. Je moet van goeden huize gekomen zijn als je Gill wil verslaan. Dus, wie is dan de nummer één?

Street Fighter 
 Pixel Vault

1. Hakan

Dames en heren, Capcom heeft het beste voor het laatst bewaard. De Turkse olieworstelaar Hakan is zonder enige twijfel het hoogtepunt van weirdness in de Street Fighter-wereld. Een blijkbaar oranjerode man met… tja…wat hij in vredesnaam op zijn hoofd heeft zitten, wat voor haar door moet gaan. Het is alsof hij een lichtblauwe badmuts als permanent heeft. Als dat nog niet erg genoeg is, loopt zijn haar door in zijn baard en heeft hij een soort van balk als snor. Uiteraard mist ook hij pupillen zodat het helemaal een rare vertoning wordt. Maar dan moeten we het natuurlijk nog even over zijn vechtstijl hebben. Hij smeert zichzelf in met olie zodat hij moeilijk te pakken is. Dit levert een paar absurde momenten op, waaronder zijn Ultra waarbij hij zijn tegenstander uit zijn kont lijkt te schieten. Ik zou willen dat ik het verzon.

Is hier een wijze les uit te leren? Misschien wel. Hoe raar je ook bent, er is altijd wel iemand die dat cool vindt. Kijk maar naar Hakan: hij heeft een spetter van een vrouw. Dus zelfs de grootste rare snijboon kan geluk vinden. Schaam je dus niet voor de rare dingen die jou uniek maken. Een beetje vreemd is wel lekker.

Laat je stem horen

Schrijf je reactie