game nieuws Log in

Fallout, Starfield en weer geen Elder Scrolls VI

We laten 2017 en daarmee een heel mooi gamejaar achter ons: een goed moment om eens te kijken wat er in 2018 allemaal op de planning staat! Wat heeft Bethesda voor ons op de rol staan komend jaar?

Met het uitbrengen van onder meer The Elder Scrolls Online: Morrowind, Prey, The Evil Within 2, Wolfenstein II en Dishonored: Death of the Outsider heeft Bethesda een druk jaar achter de rug. De Amerikaanse uitgever voert echter het beleid games pas aan te kondigen als ze al bijna af zijn. Vooruitblikken is hierdoor in het geval van Bethesda niet makkelijk, maar ik zal hier toch een poging wagen dit te doen!

De belangrijkste games van dit jaar…

Bethesda houdt zoals gezegd waarschijnlijk nog behoorlijk wat onder de pet voor komend jaar. Wanneer we over een jaar terugkijken op 2018, zullen er ongetwijfeld nog een aantal grotere Bethesda-games zijn uitgekomen waar we op dit moment niets vanaf weten.

Zo liet Peter Hines van de marketingafdeling van Bethesda zich in september ontglippen dat Bethesda aan een groot onaangekondigd project werkt, dat misschien nog in 2017 uit zou komen. Die game is er in 2017 niet gekomen en Hines heeft zijn opmerking teruggenomen, maar de opmerking wekt de suggestie dat Bethesda genoeg ijzers in het vuur heeft.

Bethesda | Pixel Vault

Wat we wél weten van Bethesda’s plannen voor 2018, is dat Quake Champions ergens in het voorjaar de early access-fase zal verlaten. De game is al sinds deze zomer in early access, maar de definitieve versie van Quake Champions moet ergens begin 2018 verschijnen. id Software is druk met het bijschaven van de multiplayer-shooter waarin ook Wolfenstein’s B.J. Blazkowicz en Doom’s Doomguy hun opwachting zullen maken.

Wolfenstein II

Dat Bethesda net als vele gamers de Nintendo Switch in haar hart heeft gesloten, mag inmiddels duidelijk zijn. Ports van Skyrim en Doom waren er al en begin 2018 wordt Wolfenstein II: The New Colossus daar aan toegevoegd. Aangezien de game pas net uit is voor pc, PlayStation 4 en Xbox One zullen de graphics naar alle waarschijnlijkheid wel wat gedowngraded worden. Daar staat echter de mogelijkheid tegenover om onderweg in de trein even wat Nazi’s af te knallen.

Wolfenstein II - The New Colossus | Pixel Vault

Naast een Switch-versie kunnen we nog een aantal DLC’s voor Wolfenstein II verwachten in 2018. Vanaf 14 december 2017 kunnen we al aan de slag met The Adventures of Joe Gunslinger. Vanaf 30 januari kunnen we Nazi-bunkers infiltreren in Californië in The Diaries of Agent Silent Death. In maart komt de voorlopig laatste Wolfenstein II-DLC uit, namelijk: The Amazing Deeds of Captain Wilkins, waarin je met de titulaire kapitein Nazi’s over de kling mag jagen in Alaska.


Welke aankondigingen gaan we zien op de E3 van Bethesda?

Wanneer we vooruitblikken op de E3 voor Bethesda is er eigenlijk altijd maar één grote vraag: is het al tijd voor The Elder Scrolls VI? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar daarover later meer. In ieder geval zal de uitgever na de teleurstelling van Bethesdaland op de E3 van 2017 dit jaar wel met iets spectaculairders op de proppen komen. Los van de verplichte The Elder Scrolls Online-DLC en een  Skyrim-remake voor op je grafische rekenmachine, verwacht ik daarom een aantal grote aankondigingen.

Bethesda Softworks | Pixel Vault

De eerste aankondiging die ik komende E3 verwacht is Doom 2. Doom stamt natuurlijk nog maar uit 2016, maar het succes van de reboot heeft al geleid tot VR- en Switch-versies van de game. Een vervolg zal dan ook niet lang op zich laten wachten. Ik verwacht dan dat id Software al een tijd bezig is aan de game en dat we op de komende E3 een eerste aankondiging te zien krijgen. Bethesda kennende kunnen we Doom 2 dan misschien al dit najaar verwachten.

Starfield en Fallout

Een andere Bethesda-franchise waar ik op de komende E3 iets over verwacht te horen, is Fallout. Ondanks de lauwe reviews deed de game het namelijk bijzonder goed bij de consument. Zo goed zelfs, dat Fallout 4 Skyrim voorbijgestreefd is als Bethesda’s meest succesvolle game ooit. Er zijn echter al zes DLC’s voor Fallout 4 en een volledig nieuw deel acht ik nog niet waarschijnlijk. Ik zet mijn geld dan ook in op een New Vegas-achtige stand-alone spin-off-titel.

Fallout 4

Naast vervolgen op bestaande reeksen zal Bethesda komende E3 waarschijnlijk ook met minstens één nieuwe ip op de proppen komen. In aanloop naar de afgelopen E3 gingen er al geruchten rond over een nieuwe sciencefiction-rpg genaamd Starfield waar Bethesda mee bezig zou zijn, maar de aankondiging is er op de E3 2017 niet van gekomen.

Ik heb de hoop echter nog steeds niet opgegeven. Een The Elder Scrolls-achtige open world sciencefiction-rpg klinkt namelijk nog steeds als een geweldig idee. De combinatie van de geruchten over Starfield met geruchten over een onaangekondigd nieuw Bethesda-ip doen mij vermoeden dat we hier komende E3 wel iets over gaan horen. Misschien is de wens in dit geval echter wel de vader van de gedachte.

De mammoet in de kamer

Als het gaat om voorspellingen over Bethesda ontkom je er niet aan te speculeren over de komst van The Elder Scrolls VI. Na de vele heruitgaven van Skyrim, zitten veel gamers met smart te wachten op een nieuw deel in de bejubelde rpg-serie. Natuurlijk is er The Elder Scrolls Online, maar dat is toch niet hetzelfde als een échte nieuwe singleplayer The Elder Scrolls-game. Zouden we dit jaar op de E3 dan toch eindelijk wat gaan zien van deze game?

The Elder Scrolls V: Skyrim | Pixel Vault

Het korte en teleurstellende antwoord op die vraag is: nee. Zowel Todd Howard als Peter Hines hebben benadrukt dat de game er wel ooit gaat komen, maar niet in de nabije toekomst. Op de afgelopen E3 gaf Hines te kennen dat de studio Bethesda Game Studios nog minstens twee grote projecten op de planning heeft voordat The Elder Scrolls VI in zicht komt. De studio wil bovendien niet bekend komen te staan als de studio die alleen maar The Elder Scrolls en Fallout-games kan maken. De kans dat we deze E3 een The Elder Scrolls VI-tease te zien krijgen, acht ik dan ook bijzonder klein.


Al met al wordt het interessant om te zien waar Bethesda in 2018 mee op de proppen komt. Het feit dat de uitgever games vaak pas aankondigt wanneer ze bijna af zijn, maakt vooruitkijken moeilijk, maar interessant. Op welke E3-aankondigingen van Bethesda hoop jij het meest? Of zijn er games die jij komend jaar nog van Bethesda verwacht en die hier niet genoemd zijn? Laat het ons weten in de comments!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *