game nieuws Log in

De zondag zit er al weer bijna op en dat betekent dat er weer een week ten einde loopt. Dus is het weer de hoogste tijd om in de GC Replay terug te blikken op het nieuws van week 42. Want was het niet deze week dat Project CARS werd uitgesteld, 343 Industries bekend maakte dat de Master Chief Collection van Halo een 20GB Day One-patch kreeg of de week dat Jagex een Card Collecting Game van Runescape aankondigde? Mick, Charelle en Kevin blikken terug.

Replay_Week42_Mick

Mick Zandstra – Het lijkt erop alsof we het de laatste tijd nergens anders over kunnen hebben: dappere strijders, vertegenwoordigers van hun favoriete console, in de clinch met elkaar, hamerend op het feit of resolutie uitmaakt of niet. Team blauw: de aanhangers van Sony’s PlayStation, zweren bij 1080p. Is ook makkelijk als het overgrote deel van de games hierop draait. Team groen: de aanhangers van Microsoft’s Xbox, de underdog zoals het blijkt. Het arme beestje heeft moeite zijn tegenhanger bij te benen, resulterend in veel games die niet draaien in de tot heilig verklaarde standaard. Ze vechten het uit als tijgers in de donkere krochten van het internet, met als hamvraag: maakt de resolutie uit of niet?

En dan is daar ook nog team paars: Ubisoft, die er blijkbaar niks van snappen. Een medewerker lijkt zich te verspreken en gooit gevoelige bedrijfsgeheimen de wereld in, met als gevolg een ware klopjacht op de Franse uitgever. Het is dan ook niet slim om uit te spreken dat beide console-versies van AC: Unity zijn vastgezet op dezelfde prestaties, om “discussies te voorkomen”. Het wakkert alleen de eerder genoemde oorlog tussen beide kampen aan. De afgelopen week werd geprobeerd de schade te beperken, op de meest amateuristische manier denkbaar. Het resultaat: nihil. En de boosdoener? Die verdomde resolutie.

Replay_Week42_Charelle

Charelle Casander – 1998. Het jaar dat DeviousMUD, de eerste versie van RuneScape, zich nestelde in het toen nog zo overzichtelijke internet. Allen waren we ooit member van RuneScape en wát hadden we een plezier. Het was dan ook een goede MMO, in vele opzichten beter dan de grootste MMO van het moment: League of Legends. In RunesScape bepaalde jouw eigen skills het verschil tussen winnen en verliezen en de game bood veel gelegenheid voor customization en replayable content. In het begin concurreerde het nog aardig met andere grote namen zoals WoW en LoL. Maar ja, toen kreeg Jagex tot meerdere malen het idee om een unieke update uit te voeren die bij het grootste deel van de community in het verkeerde keelgat schoot.

Gevolg 1: het einde van RuneScape. En toch heeft de game nog zo’n 12 miljoen actieve members, betrekkelijk veel voor een MMO die dood is verklaard. ‘Hmm..’, denken we dan. En dat dachten ze bij Jagex ook. Gevolg 2: Chronicle: RuneScape Legends. Een CCG. Geen update, geen vervanging van het bestaande RuneScape, maar een schreeuw om aandacht, marktaandeel en succes. En wie weet, CCG Hearthstone is nog maar zeven maanden up and running en heeft een community van 20 miljoen members. Zal RuneScape Legends dat ook kunnen? Zal het voor Jagex de plaatsvervanger worden van RuneScape? Een CCG als toekomst van een ooit zo succesvolle MMO? Ik weet het niet hoor. 2015. Het jaar dat een digitaal kaartspel een MMO moet opvolgen in het ooit zo overzichtelijke internet.

Replay_Week42_Kevin

Kevin Rombouts – Het had de grote racetitel van de PlayStation 4 moeten worden: Driveclub. Net als dat de PlayStation 3 zijn Motorstorm kende, zou ook deze generatie Evolution Studios het klusje klaren. Maar halverwege oktober 2013 kregen we te horen dat ze de release niet gingen redden. Eerst zou het vlak na de kerst worden, toen maart 2014 en uiteindelijk werd het 8 oktober 2014. Want de studio had meer tijd nodig, zo zeiden ze.

Een jaar verder kunnen we nu de conclusie trekken dat Evolution misschien nog maar een half jaar extra had moeten nemen. Want Driveclub is een rotzooitje. Want wat heb je nodig in een game waarin het online component centraal staat? Inderdaad: werkende servers, en die heeft Driveclub niet. Om nog maar te zwijgen van de gratis PlayStation Plus edition, wat zo hoog van de toren werd geschreeuwd, maar nu nergens te vinden is. Gevalletje ‘crashen in de eerste bocht, keihard de bandenstapels in en volgende keer nog een keer proberen’.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *