Persona voor beginners – Wat moet je weten over Persona?

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Persona voor beginners – Wat moet je weten over Persona?

Hoewel ontwikkelaars nog altijd hun stinkende best doen om met nieuwe IP’s op de proppen te komen, is het vaak makkelijker om ‘gewoon’ weer een nieuwe sequel te maken. Met vervolg op vervolg is het echter niet heel moeilijk om de draad kwijt te raken. In de serie Gamen voor Beginners duiken we in een specifieke serie om te kijken hoe het er voor staat en wat je allemaal moet weten voordat je in een nieuw deel duikt. Vandaag nemen we je mee naar Japan om in de wereld van Persona te duiken.

Persona is één van de series die duidelijk onder het kopje ‘langlopende reeksen’ valt. Hoewel de serie ondertussen in het 21e jaar is beland, geldt het nieuwste deel als een viering van twintig jaar Persona. De game verscheen immers vorig jaar al in Japan, twintig jaar en vijf dagen na het origineel. Toch is er over twintig jaar niet heel veel veranderd. Buiten het feit dat het er allemaal iets strakker uit ziet, is de kern altijd hetzelfde gebleven.

Waar gaat Persona over?

Centraal in Persona staan, zoals je misschien al van de naam kan vermoeden, persona’s. Manifestaties van de psyche, een avatar van ons innerlijk. Verborgen gevoelens, gewrongen emoties en misplaatste acties vormen onze persona, waarbij te veel negatieve acties desastreuze gevolgen kunnen hebben. Het schuilen achter een masker en je ware aard verborgen houden, is dan ook een terugkerend thema in de serie.

Persona 5 
 Pixel Vault

Deze thema’s worden vaak afgezet tegen het zorgeloze leven van middelbare scholieren. Met niets anders dan het leven voor zich om zich zorgen over te maken, blijken ze toch al snel allemaal hun geheimen te hebben. Twijfels over sociale rangen, geaardheid en familieproblemen zorgen er regelmatig voor dat ze midden op het toneel van Persona worden geschoven.

Toch zijn het niet alleen deze innerlijke strubbelingen die ervoor zorgen dat de persona’s tot leven komen. Op de achtergrond en voor veel mensen onzichtbaar is er namelijk meer aan de hand: oprukkende duistere krachten die niets liever willen dan de mensheid ten einde brengen. Deze duistere wezens in de serie, bekend als Shadows en Demons, dreigen in de harde realiteit door te drukken, iets wat je als hoofdpersonage moet zien te voorkomen.

Is het dan een origineel idee?

Zeker niet. Persona begon als een spin-off van een andere Japanse RPG-serie genaamd Megami Tensei. Deze serie draait ondertussen alweer bijna dertig jaar mee en deelt veel van de bekende elementen met de Persona-serie. Waar Persona zich echter afspeelt in een regulier en modern Japan, hebben de Megami Tensei games vaak een post-apocalyptische toon en laten ze in sommige gevallen zelfs heel Japan achter zich.

Shin Megami Tensei 
 Pixel Vault

Wat maakt de serie zo uniek?

Waar Persona zich weet te onderscheiden van vele andere RPG’s en in het bijzonder JRPG’s, is dat het niet compleet de fantasiewereld induikt. Het genre van het verhaal wordt dan ook vaak omschreven als urban fantasy: bijzondere avonturen in doodnormale locaties. Japanse steden en dorpjes voeren de boventoon die je in iedere willekeurige trip naar Japan ook zou kunnen bezoeken. Natuurlijk is het niet alleen maar slice of life, want het bovennatuurlijke en de onderwereld spelen een belangrijke rol in ieder deel.

Toch is het normale leven wat je in Persona te spelen krijgt wel iets waarmee de serie zich echt weet af te zetten van de concurrentie. Want er is ook nog een leven buiten het vechten tegen demonen, het bezoeken van kerkers en het redden van de wereld. Vooral sinds Persona 3 is de nadruk op sociale interactie belangrijker geworden voor de serie. Het dagelijkse leven in de schoolbanken en het plezier hebben met je vrienden is minstens zo belangrijk als het strijden met je persona, vooral ook omdat het eerste je zal helpen bij het laatste.

Persona voor beginners - Wat moet je weten over Persona?

Wanneer je in een gevecht raakt speelt Persona als menig ander JRPG. In beurten val je aan of word je aangevallen, waarbij het belangrijk is om op de affiniteiten van je eigen persona en die van de tegenstander te letten. De critical hits dragen in de Persona serie namelijk extra waarde: raak een vijand met een critical hit en deze gaat direct neer. Doe dit met alle tegenstanders en je krijgt de kans om een verwoestende aanval uit te voeren. Tenminste, als je zo te werk wilt je gaan. Je kunt namelijk ook met ze onderhandelen om ze in je team van persona’s op te nemen, een onderdeel wat origineel uit de Megami Tensei serie komt en sinds deel twee niet meer in de Persona serie zat.

Moet je voorgaande delen spelen?

Hoewel het zeker een aanrader is om ook in de vorige delen van Persona te duiken, is het zeker niet nodig om te doen voordat je met Persona 5 aan de slag gaat. De verhaallijnen staan buiten enkele overkoepelende elementen compleet los van elkaar. Dat gezegd hebbende kan het zeker geen kwaad om je te verdiepen in de serie, voornamelijk omdat deze ontzettend tof is.

Het perfect startpunt daarbij is Persona 4: Golden, de re-release van Persona 4 voor de PlayStation Vita. De game biedt een enorme hoeveelheid aan content aan en speelt gewoon heerlijk weg. Daarnaast is de Vita het perfecte platform hiervoor, want de game is uitermate geschikt voor korte speelsessies van een half uur tot een uur.

 

 

Mocht je jezelf nog verder in de serie willen verdiepen, dan is er ook nog een reeks aan andere media beschikbaar om in te duiken. Dit is vooral in de vorm van verschillende anime series en films. Zo heeft Persona 4 en Persona 4: Golden een uitstekende serie beschikbaar en heeft Persona 3 een vierdelige filmreeks rondom de game genaamd Persona 3 the Movie.

Nu Persona 5 in de winkels ligt, is er dus geen beter moment om in de serie te stappen. Houd Pixel Vault dan ook de hele maand goed in de gaten voor alles over de game (en zelfs een beetje over voorgaande delen). Heb je nog vragen over Persona, of wil je een ‘Gamen voor Beginners’ over andere series op Pixel Vault zien? Laat het dan vooral weten in de reacties.