game nieuws Log in

De Nintendo 3DS zal binnenkort voor een verlaagde prijs worden aangeboden. De PlayStation Vita zit eraan te komen. Een handheld die voor een ‘whopping’ 250 euro over de toonbank moet gaan. Hoe geavanceerd dat apparaat ook mag zijn, voor dezelfde prijs heb je een thuisconsole die krachtiger is. Willen we in deze tijden van goedkope hardware (en gratis mobieltjes!) nog wel zoveel neerleggen voor een handheld?

Technische hoogstandjes zijn altijd duur. Of ze nu in de vorm komen van een grote plasma-tv of een gratis mobieltje met een duur abonnement, uiteindelijk betaal je altijd meer dan de kostprijs. De vraag is alleen, hoeveel willen we nu nog uitgeven aan draadloos gamen? Nintendo heeft de prijs van haar 3DS verlaagd, om de verkoop te stimuleren. Was hij te duur? Of wil Nintendo zich voorbereiden op de Vita?

De prijsverlaging kan veel redenen hebben. Misschien was 3D toch niet dé bijzondere toevoeging waar iedereen op zat te wachten. Misschien wil de gamer niet teveel uitgeven aan iets draagbaars. Mocht dat laatste het geval zijn, dan is Sony behoorlijk ver van huis. De PlayStation Vita, een PSP met krachtigere hardware en twee touch-screens, moet voor bijna drie ruggen over de toonbank gaan. De games die ervoor uit gaan komen kunnen ook nog rond de 50 euro per game worden.

Consumenten willen meer dan een apparaat met één functie (in dit geval: gamen). Gelukkig speelt Sony daarop in en heeft het bedrijf de meerdere andere functies laten zien. Maar die extra functies zijn, spijtig genoeg, niet opgewassen tegen de gemiddelde mobiel van deze generatie. Het zijn niets meer dan apps die ook voor de iPhone of Android verkrijgbaar zijn, zij het net iets sprankelender dankzij de kracht van de Vita.

Dat betekent dat de Vita echt een game-machine blijft. Of de consument daarop zit te wachten is de vraag. Voor Sony is het een risico om dit product op de markt te brengen. Want eerlijk is eerlijk, het is een opgevoerde PSP. Maar Sony is zeker niet de enige die risico neemt, Nintendo ging hen voor. Want de Nintendo 3DS is immers ook een opgevoerde DS. We kunnen spreken van een leven of dood situatie. Als deze generatie handhelds het niet redt, dan is de kans dat er een volgende generatie komt erg klein. Erg klein? Nihil!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *