Minigames in games

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Minigames in games

Een game in een game. Het klinkt misschien vreemd, maar het komt vaker voor dan je denkt. Met de huidige populariteit van services zoals Steam en de achievement systemen die daarbij komen kijken, kun je zelfs beargumenteren dat er games van en rondom games gemaakt worden. Of wat dacht je van games waar je achievements krijgt voor het spelen van de minigame in de game? Wacht…

Er zijn blijkbaar net zoveel minigames als volwaardige games. Sommigen passen perfect binnen de games waarin ze voorkomen, anderen juist weer helemaal niet, met alle gevolgen van dien. De een is komischer, de andere vreemder. Misschien zou het je verbazen welke games de meest absurde minigame bevat.

Crash Bandicoot – Uncharted 4

Crash Bandicoot kreeg een cameo in Uncharted 4 waarin de hoofdpersoon een poging waagt om het record van zijn vrouw te verbreken. Elena en Nate zijn net klaar met eten en de discussie begint over wie moet afwassen (dat willen ze namelijk allebei doen – we zitten hier in een omgekeerde wereld of iets dergelijks). Het is dan aan de speler zelf om het level van Crash Bandicoot te spelen die Naughty Dog speciaal voor Uncharted 4 gemaakt heeft. Helaas is het de eerste keer dat je deze minigame tegenkomt niet mogelijk om het record van Elena te verbreken, waardoor zij de verantwoordelijkheid van de afwas op zich krijgt.

De scène met deze minigame is interessant om meerdere redenen. Zo is het bijvoorbeeld een unieke momentopname uit een gemiddelde dag van een koppel, iets wat niet vaak voorkomt in videogames. Aangezien verhalen vooral uit drama en problemen bestaan, krijgen we nauwelijks van zulke alledaagse scènes te zien. Daarnaast is het ook mooi hoe de gewoonlijke rolverdeling tussen man en vrouw omgekeerd lijkt hier: de vrouw als (goede) gamer, terwijl de man er niets van bakt en alleen maar commentaar levert op hoe absurd de realiteit van de game wel niet is. De vastberadenheid van Nate om Crash Bandicoot steeds als vos te beschrijven, is daarmee dan ook erg schattig en onschuldig.

Uncharted 4 
 Pixel Vault

Flappy Goat – Goat Simulator

Met Goat Simulator blijven we nog even bij de echte games binnen games. Nu is Goat Simulator op zich al absurd genoeg dat bijna niets je meer verbaast. Toch kan je altijd nog iets gemist hebben. Misschien is dat dus de minigame genaamd Flappy Goat, die je in een van de huizen in GoatVille kunt vinden. Om preciezer te zijn, deze minigame kun je in het huis van Coffee Stain Studios vinden. Dit is dus de in-game versie van de echte makers van Goat Simulator. Om er nog een schepje bovenop te doen, heeft Coffee Stain Studios hiervan uiteindelijk een app gemaakt genaamd Super Flappy Goat.

Zoals de naam al doet denken, is deze minigame gebaseerd op de populaire Flappy Bird. De graphics van deze game zijn echter in de stijl van Nyan Cat, een meme die ondertussen uitgestorven is. Net als zijn voorganger is Flappy Goat ontiegelijk moeilijk en spelers krijgen bij het behalen van tien punten een achievement. Het feit dat maar 2.2% van alle spelers op Steam deze achievement heeft (waaronder ik niet), zegt denk ik genoeg.

Goat Simulator 
 Pixel Vault

Angel Attack – Bayonetta

Angel Attack neemt plaats aan het einde van elk hoofdstuk in Bayonetta. In tegenstelling tot de vorige minigames, is Angel Attack functioneel binnen de game zelf. Het ziet eruit als een soort casino-achtige game, waarin je zoveel mogelijk punten moet scoren door op je vijanden te schieten. Deze punten kun je uiteindelijk inruilen voor speciale items zoals lolly’s, die je meer levenspunten geven of je sterker maken. Je kunt er ook voor kiezen om de punten om te laten zetten naar halo’s, wat het betaalmiddel is in Bayonetta.

Met negen kogels moet de speler zoveel mogelijk punten zien te bemachtigen. Afhankelijk van het type vijand dat je doodt, krijg je meer of minder punten per hit. Dit alles is gegoten in een retro vorm, met een oud scherm waarop je zelfs nog strepen kunt zien. Ook de kwaliteit van de muziek is minder dan in de rest van de game; hier heeft het een doffe klank gekregen, dat nostalgische gevoelens op moet roepen bij spelers. Ik neem dan ook aan dat Bayonetta niet bedoeld was om gespeeld te worden door meisjes van vijftien.

Bayonetta 
 Pixel Vault

Gwent – The Witcher 3

The Witcher 3 zit vol met verrassingen, een waarvan het kaartspel Gwent, dat je in The Witcher 3 als Geralt kunt spelen. Uiteindelijk gaat het bij Gwent om het verslaan van het leger van je tegenstanders door twee afzonderlijke gevechten te winnen. Iedere speler begint met tien kaarten. Elke beurt moeten ze een hiervan spelen op een van de volgende velden: melee, ranged of siege. Elke kaart voegt toe aan het aantal strength dat spelers hebben. Degene met de meeste punten aan het einde van het gevecht, wint uiteraard.

Gwent stijgt uiteindelijk op meer dan een manier boven de limieten van een minigame uit. Ten eerste kun je het ook een metagame noemen, aangezien de kaarten die je kunt spelen soms personages uit de game bevatten. Hoe vreemd is de gedachte wel niet van Geralt die een kaart van zichzelf inzet? Aan de andere kant bleek de minigame zo populair te zijn, dat CD Projekt RED besloot om er verder mee te werken. Ondertussen kun je het dan ook op je pc downloaden en als een volwaardige game op zichzelf spelen. Dit zonder The Witcher 3 te hebben aangeschaft.

Gwent 
 Pixel Vault

Pet battles – World of Warcraft

Ook World of Warcraft kon de rage van minigames niet ontwijken. Al een poosje is het mogelijk om morbide gevechten aan te spannen tussen jouw schattige konijn en de onschuldige kat van de speler die aan de andere kant van de straat staat. Met in-game trainers en de mogelijkheid om ook wilde dieren uit te dagen voor een partij knokken, heb je voordat je het weet een team van goed getrainde prairiehondjes waarmee je draakjes of, uhm, een zeppelin, kunt verslaan. Want je weet maar nooit waarmee je gamers tegenwoordig nog mee vast kunt houden.

Om het nog extremer te maken, zijn er ook ‘Pet Battle Dungeons’. Nu hoef je je niet meer alleen zorgen te maken over de uitrusting en prestige van je eigen personage, maar ook over die van je gewelddadige huisdieren. Je kunt je door deze dungeons heen worstelen om loot en experience points te verdienen. Momenteel is er nog maar één zo’n dungeon, namelijk de Wailing Caverns in Northern Barrens. Men zegt dat het gejammer dat men hieruit hoort komen, verdacht veel klinkt als de vele diertjes die hier verloren zijn gegaan.

World of Warcraft 
 Pixel Vault