game nieuws Log in

Hoe maken gamers de wereld een betere plek?

Van 2 tot en met 9 juli dit jaar kwamen een heleboel speedrunners bijeen om te laten zien hoe snel zij wel niet door een game kunnen gaan. Voorbeelden van games die de revue passeerden, zijn Super Mario 64, Dark Souls III en Super Meat Boy. Hoewel speedrunners al genoeg plezier kunnen halen uit het simpelweg snel uitspelen van een game, was dat niet het punt van deze bijeenkomst. Deze speedrunners deden het voor een goed doel en zamelden hiermee in totaal maar liefst $1,7 miljoen in voor Médecins Sans Frontières, beter bekend als Artsen zonder Grenzen in Nederland, in de naam van Summer Games Done Quick.

Gamen voor goede doelen lijkt net zo populair te zijn als hardlopen. Het combineert dan ook twee dingen waar velen van houden: gamen en geld verzamelen voor organisaties die de wereld een betere plek willen maken. Je hoort dan ook regelmatig over mensen die een aantal uur achter elkaar livestreamen om geld in te zamelen voor goede doelen.

Games Done Quick

De bovengenoemde Summer Games Done Quick is een subset van de organisatie genaamd Games Done Quick. Naast Summer Games Done Quick (SGDQ) is er ook Awesome Games Done Quick (AGDQ) wat zich elk in januari afspeelt. Het principe van alle onderdelen van de organisatie zijn echter hetzelfde: speedrunnen om geld in te zamelen.

Games Done Quick | Pixel Vault

Bij Games Done Quick strijden speedrunners tegen elkaar voor de snelste tijden. Dat deden ze eigenlijk sowieso al, maar hier doen ze het tijdens het livestreamen met een groot publiek. Het publiek doneert geld tijdens deze livestream en mogen hierdoor soms speedrunners specifieke uitdagingen geven of personages namen geven. Zaken zoals welke categorie of welke speedrunner de game gaat spelen worden af en toe via bid wars gekozen, waarbij de persoon die het meeste doneert, uiteindelijk mag kiezen wat er gebeurt.

De goede doelen waar dit geld naartoe gaat zijn de laatste jaren de Prevent Cancer Foundation geweest voor AGDQ en Médecins Sans Frontières voor SGDQ. Dit jaar alleen al heeft AGDQ $2,2 miljoen verzameld en SGDQ bijna $1,8 miljoen.

Extra Life

In 2008 stierf de vijftienjarige Victoria Enmon aan leukemie na vier jaar lang tegen de ziekte gevochten te hebben. De gemeenschap Sarcastic Gamer besloot iets te doen en begon daarom een sponsorloop waarin 1600 gamers 24 uur lang gameden. Elke gamer had sponsors die per gegamed uur een bepaald bedrag doneerden, waarmee in totaal $115.000 verzameld werd voor Children’s Miracle Network Hospitals, die onderzoek doen naar pediatrische kankers.

Extra Life | Pixel Vault

Sinds 2008 heeft er elk jaar opnieuw een Extra Life plaatsgevonden met steeds meer gamers die steeds meer geld inzamelden. In 2011 passeerde de organisatie voor het eerst de $1 miljoen met 15.500 gamers, wat in 2012 alweer verdubbelde naar $2,1 miljoen met 17.000 gamers. In 2016 was dit maar liefst $9,6 miljoen met 50.000 gamers.

Dit jaar vindt Extra Life officieel plaats op 4 november. Als deze dag je niet uitkomt, is dat echter ook geen probleem. Je kunt Extra Life namelijk doen wanneer het je zelf het beste uitkomt, al is het natuurlijk wel het leukst wanneer je het met z’n allen tegelijk doet.

Smash the Record

Rondom Super Smash Bros. is er een grote community ontstaan met regelmatige wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Het is dan ook bijna geen wonder dat er met zulke brawls tegenwoordig ook donaties verzameld worden. Wanneer je dit combineert met een poging om een wereldrecord te verbreken, dan krijg je vast en zeker veel enthousiastelingen met je mee.

Smash the Record | Pixel Vault

Dat is precies wat Smash the Record is. In 2014 begon het als een kandidaat voor het Guinness World Record voor Longest Video Game Marathon Playing a Fighting Game. Op dat moment stond het record op 48 uur, maar in 2014 zetten de gamers van Smash the Record dit record op 72 uur. Tijdens het evenement doneerden mensen ook nog eens een heleboel geld, namelijk $13.902. Dit alles ging naar het St. Jude Children’s Research Hospital. Sindsdien wordt de actie elk jaar opnieuw gehouden.

Ook dit jaar kun je meedoen aan Smash the Record, wat ditmaal van 14 tot en met 17 september in California plaatsvindt. Hier kun je het dan tegen andere Super Smash Bros.-spelers opnemen, al krijgt de winnaar uiteindelijk niets. Het gaat natuurlijk om het verzamelen van donaties.

AbleGamers Charity

Tot nu toe richten de organisaties die we behandeld hebben zich voornamelijk op goede doelen die onderzoek doen naar ziektes. AbleGamers Charity focust zich echter op het toegankelijker maken van video games. Mensen met een beperking moeten namelijk ook gewoon kunnen gamen.

Ablegamers Charity | Pixel Vault

Net als Extra Life is er niet een vaste datum voor AbleGamers Charity. Hoewel er elke zomer wel A Day To Game plaatsvindt, mag je zelf bepalen wanneer je eens je vrienden en familie op de hoogte brengt en een paar uurtjes (of de hele dag) gaat gamen om donaties voor AbleGamers Charity te ontvangen. Dit jaar alleen al heeft de organisatie meer dan $100.000 gekregen en we zijn nog maar net over de helft.

Streamen is niet verplicht. Zelfs gamen hoef je niet te doen. Wil je liever taarten bakken om die te verkopen? Of auto’s wassen? Alles mag! Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat AbleGamers Charity het geld krijgt om mensen met een beperking van apparatuur te voorzien die het voor hen mogelijk maakt om te gamen.

Humble Bundle

Humble Bundle staat bekend onder de gamers voor de acties waarmee je goedkoop games kunt scoren. Soms zijn deze games minder speciaal, maar soms krijg je megagames voor bijna niets. Ook Humble Bundle is verbonden aan goede doelen, dus terwijl jij blij bent met de drie games die je voor 1 euro gekocht hebt, is ergens een organisatie blij met de 10 cent die het door jouw aankoop krijgt.

Humble Bundle | Pixel Vault

Niet alleen games, maar ook boeken en games voor je smartphone worden aangeboden op de website van Humble Bundle. Je mag zelf aangeven hoeveel geld je hiervoor wilt uitgeven en ook wat de samenstelling van je prijs is. Gaat al het geld dat je betaalt naar de organisaties die je gekozen hebt, of juist in de Humble Tip jar? Of verdeel je het tussen het goede doel, Humble Bundle en de uitgever van de game?

De goede doelen waar Humble Bundle mee samenwerkt, verschillen elk maand. Deze maand gaan de donaties automatisch naar WaterAid, GamesAid en Child’s Play Charity. Als je liever een andere organisatie wilt steunen, heb je de mogelijkheid om die te kiezen uit een lijst met allerlei andere liefdadigheidsorganisaties. Van 2 Paws Up, wat zich op dieren richt, tot Village Africa, wat vooral in Tanzania werkt, het is er allemaal.

Dit alles zijn maar een paar van de goede doelen die gamers met games in stand houden. Naast de bovengenoemde voorbeelden heb je bijvoorbeeld ook Gaming for Good, Gamers for Giving, Game Changer Charity, Macmillan Game Heroes en St Jude’s Play Live. Dus als je geld over hebt en je wilt iemand helpen door te gamen, bezoek dan de websites van deze organisaties eens.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *