game nieuws Log in

Nieuwsberichten | Pixel Vault

Het meest opvallende gamenieuws van 2017 op een rijtje

Loot box-controverses, battle royale-succes, onverwachte crossovers: het jaar 2017 zat boordevol interessant game nieuws. De steeds maar groeiende gamesindustrie brengt een steeds groeiende stroom aan nieuwsberichten met zich mee. Deze enorme stroomversnelling aan nieuws zorgt ervoor dat je aan het eind van een jaar vaak denkt: wat is er nou eigenlijk allemaal gebeurd het afgelopen jaar?

Het jaar 2017 zat vol met grappig, treurig, maar vooral ook veel interessant en opvallend game nieuws. Als we terugkijken op het afgelopen jaar, wat waren dan de meest opvallende nieuwsberichten? In het onderstaande zetten we de tien nieuwsberichten op een rij die ons het afgelopen jaar, om uiteenlopende redenen, het meest zijn bijgebleven.

“Scorpio” gaat €499,99 kosten en heet eigenlijk Xbox One X

Na maanden van speculeren over Microsoft’s geheimzinnige “Project Scorpio” werd de nieuwe console op de E3 dan toch eindelijk onthuld. Nadat Sony met de PlayStation 4 Pro een krachtigere versie van de PlayStation 4 had uitgebracht, kon Microsoft natuurlijk niet achterblijven. Het Amerikaanse bedrijf deed er zelfs nog een schepje bovenop en zette met de Xbox One X de krachtigste console tot nu toe op de markt. Nadat Microsoft op Gamescom aankondigde dat de nieuwe console vanaf dat moment te bestellen was, haalde het bedrijf naar eigen zeggen een recordaantal pre-orders binnen. De Xbox One X ligt sinds november in de winkels.

Microsoft Xbox One | Pixel Vault


RPG met Mario en Rabbids komt dit najaar naar de Nintendo Switch

Mario + Rabbids: Kingdom Battles is inmiddels natuurlijk al lang en breed verschenen op de Nintendo Switch. Dat niet alleen: de game werd erg goed beoordeeld en Mario en de Rabbids hebben ook nog eens een game award voor de beste strategy-game van het afgelopen jaar binnen gehaald. Dat neemt echter niet weg dat de eerste geruchten over een RPG met Nintendo’s Mario en Ubisoft’s Rabbid toch voor een aantal gefronste wenkbrauwen zorgde. Al snel kwam vrijwel iedereen tot de conclusie dat de combinatie van Mario en de Rabbids zo gestoord was, dat dit haast wel een goede game op móest leveren.


Overwatch is de meest gestegen zoekterm op Pornhub

Dat Overwatch een erg populaire game is, kwam begin 2017 al lang niet meer als een verrassing. Wat begin dit jaar wel nieuws was, is dat Overwatch ook in erotische kringen erg populair is. Uit het jaaroverzicht van Pornhub bleek dat Overwatch in 2016 de meest gestegen zoekterm was op de pornosite. Bovendien bleken maar liefst vijf van de dertien meest gezochte gamepersonages op de website afkomstig te zijn uit Blizzards multiplayer-shooter. Verreweg de populairste van de Overwatch-personages is Tracer, die op de lijst verder alleen Lara Croft voor zich hoeft te dulden.


Nintendo Switch bijna acht miljoen keer verkocht

Toen de Nintendo Switch in maart uitkwam, hadden maar weinig mensen aan zien komen dat de console van Nintendo in zijn eerste levensjaar meteen zo’n enorm succes zou worden. Waar de Wii-U in totaal ongeveer dertien miljoen exemplaren verkocht, liet Nintendo eerder weten bijna acht miljoen exemplaren van de Switch te hebben verkocht. Inmiddels is dat aantal verder opgelopen naar tien miljoen. De matige lineup van de eerste dagen van de console zijn aangevuld met grote Nintendo-titels als Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en het eerdergenoemde Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Het succes zorgt ervoor dat steeds meer ontwikkelaars hun game ook op de Switch uit willen brengen. Hierdoor kunnen we inmiddels ook al van Skyrim, Doom en Wolfenstein genieten op de hybride console van Nintendo.


Atari keert na 23 jaar terug met een nieuwe console

Na 23 jaar afwezigheid en een faillissement in 2013, is 2017 het jaar waarin Atari haar comeback op de consolemarkt aankondigde. Middels een slikke trailer kondigde het bedrijf de Ataribox aan. Veel weten we nog niet over de console, behalve dat er twee verschillende designs zijn, die beide klassieke Atari-elementen bevatten. Verder kunnen we zowel klassieke Atari-games als nieuwe titels verwachten om te spelen op de console. Wanneer we de Ataribox precies kunnen aanschaffen, is echter nog niet bekend.

Ataribox | Pixel Vault


Tipje van de sluier van Far Cry 5

Toen Far Cry 5 in mei werd aangekondigd, werd er onmiddellijk lustig op los gespeculeerd over de setting van de game. Een van de meest gehoorde theorieën betrof een terugkeer naar het tropische eiland van Vaas uit Far Cry 3. Uit de eerste teasers die we van de game kregen, bleek dat de setting een stuk minder exotisch was: Far Cry 5 speelde zich namelijk af in de staat Montana in de Verenigde Staten. Deze setting, in combinatie met een verhaal dat draait om een moordlustige religieuze cult, zorgde voor nogal wat opschudding in het momenteel politiek heftig verdeelde Amerika.


Loot boxes van EA worden onderzocht in Nederland en België

De controverse en discussie omtrent loot boxes kan inmiddels niemand die ook maar iets met games heeft, ontgaan zijn. Eerder lag Middle Earth: Shadow of War al onder vuur, maar de discussie bereikte zijn hoogtepunt rond de release van Star Wars Battlefront II. De ophef over de nieuwe Star Wars-game was zelfs zo groot, dat de Nederlandse Kansspelautoriteit besloot te onderzoeken of het gebruik van loot boxes in de game van EA en Dice onder kansspelen valt.De Belgische commissie heeft inmiddels geoordeeld dat loot boxes inderdaad een vorm van gokken zijn. In veel andere landen loopt het onderzoek nog.

Star Wars Battlefront 2 | Pixel Vault


PUBG heeft bijna twee miljoen gelijktijdige spelers

Een van de grootste succesverhalen van 2017 is dat van PlayerUnknown’s Battlegrounds. In de battle royale-game worden honderd spelers op een eiland of in de woestijn gedropt om het in een steeds kleiner wordende arena tegen elkaar op te nemen, totdat er één persoon overblijft. De enorme populariteit van de game bereikte een hoogtepunt toen in oktober geconstateerd werd dat er bijna twee miljoen spelers de game gelijktijdig aan het spelen waren. Na het enorme succes van de game werd er op de E3 een Xbox-versie aangekondigd, die deze week voor het eerst te spelen was. Ook deze blijkt enorm populair: na 48 uur hadden al meer dan een miljoen mensen de game gespeeld.


EA sluit Visceral Games: verplaatst Star Wars-game naar andere studio

Veel Star Wars-fans waren erg enthousiast over de Star Wars-game waar Visceral Games aan werkte. Het idee van een singleplayer action-adventure Star Wars-game in de stijl van Uncharted sprak tot de verbeelding. Het bericht dat EA besloot Visceral Games te sluiten en het concept van de game radicaal aan te passen, kwam dan ook als een behoorlijke schok. Uit een reactie van EA’s Patrick Söderlund bleek dat EA vooral niet meer geloofde in de lineaire singleplayer-aanpak van Visceral. De ontwikkelaar van onder meer Dead Space en Battlefield Hardline werd gesloten en het Star Wars-project zou in een aangepaste vorm verder uitgewerkt worden door een ander team van EA.

Star Wars Visceral | Pixel Vault


BioWare ondersteunt niet langer singleplayer Mass Effect Andromeda

Ondanks het feit dat Mass Effect Andromeda niet de herstart waar men op hoopte betekende, hebben veel gamers zich desalniettemin goed vermaakt met de game. Het was dan ook voor velen een bittere pil te horen dat er geen singleplayer-DLC zou verschijnen, vooral gezien het feit dat de Quarian Ark-verhaallijn duidelijk hint naar extra content voor de game. Er is gelukkig een klein lichtpuntje voor Mass Effect-fans die toch graag willen weten hoe het nu af is gelopen met de Keelah Si’yah: op 26 juni 2018 verschijnt het boek Mass Effect: Annihilation. In deze roman wordt het verhaal van de Quarians,  Drell, Elcor en Batarians aan boord van de Ark toch nog verteld.

Al het gamenieuws van 2017 terugbrengen tot slechts tien berichten is natuurlijk een onmogelijke taak. De bovenstaande tien berichten zijn ons het meeste bijgebleven, maar we hebben ongetwijfeld ook nog een aantal opmerkelijke berichten over het hoofd gezien. Welke nieuwsberichten ontbreken er volgens jou nog op deze lijst? Laat het ons weten in de comments.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *