game nieuws Log in

Call of Duty: Modern Warfare Remastered | Pixel Vault

Of het spelen van games crimineel gedrag in de hand werkt is nog steeds onduidelijk. Bij het ene onderzoek concluderen de onderzoekers dat games het gedachtegoed van de gamer kan beinvloeden, maar uit het andere onderzoek blijkt dat games zelden aanzetten tot gewelddadig gedrag. Het blijft een vaag gebied. Over het standpunt ‘games zetten aan tot geweld’ kan alleen maar worden gediscussierd.

Toch wordt crimineel gedrag vaak in verband gebracht met games. Een politieagent in London meende dat de rellen, die al enkele dagen aan de gang zijn in de hoofdstad, worden veroorzaakt door jongeren die GTA na willen spelen. Anders Breivik zou zijn bloedbad hebben aangericht, omdat hij Modern Warfare 2 speelde. En ook Tristan van der V. speelde Modern Warfare 2. Een verband tussen de hobby’s van criminelen en games is al snel gelegd.

Maar zo’n trucje kun je ook doen met andere voorwerpen. Luisterden ze misschien naar Eminem? Of keken ze graag naar oorlogsfilms of Hollywood-producties waarin veel schietwerk en explosies voorkomen? En wat te denken van hun verleden bij een schietvereniging? Er zijn simpelweg teveel dingen op te noemen die van invloed kunnen zijn geweest. De meest invloedrijke dingen zijn tenslotte de mensen zelf; de omgeving van de crimineel. Om nog maar te zwijgen over de jeugd die hij of zij gehad heeft.

Het is dan ook erg simpel om games de schuld te geven. Want laten we vooral niet vergeten dat (bijvoorbeeld) Modern Warfare 2 op de release al zeven miljoen keer verkocht was. Is de wereld in één dag zeven miljoen moordenaars rijker? Laten we hopen van niet!
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *