De 16 van ’16 | #10: Civilization VI

archief
Robert Zomers op 15 januari 2020
De 16 van ’16 | #10: Civilization VI

2016 was een zwaar jaar voor de beschaving, maar deze trend zette zich gelukkig niet door naar de games van Sid Meier. Dit jaar konden we namelijk aan de slag met de nummer tien op onze lijst van 16 beste games van ‘16: Sid Meier’s Civilization VI.

Alles waar ‘Sid Meier’s’ voor staat wordt over het algemeen goed ontvangen en helemaal als dat in combinatie is met de Civilization-serie. Niemand twijfelde er dan ook over dat een nieuw deel in aantocht was, maar de aankondiging in mei dit jaar kwam toch wel enigszins als een verrassing. Aan de andere kant hadden we van tevoren kunnen weten dat Civilization haar 25e verjaardag niet zou overslaan.

Firaxis Games is verantwoordelijk voor de voortzetting van de serie en kreeg toen Civilization V uitkwam relatief veel kritiek over zich heen. Pas na het verschijnen van de twee uitbreidingen schoten de cijfers van het vijfde deel richting de negens en tienen die de game meestal krijgt. Daarom was het nu de vraag of ze met een sterkere basisgame kwamen. Neem daarbij een aantal radicale veranderingen, waaronder de meest in het oog springende nieuwe grafische stijl, en je hebt een gevalletje ‘het kan vriezen, het kan dooien’.

civilizationvi_screenshot_uboat_germany

Gelukkig waren alle zorgen uiteindelijk overbodig want we hebben een prachtig nieuw deel gekregen dat niet alleen van Pixel Vault een 92 kreeg, maar over de hele linie goed beoordeeld werd.

Na de game gereviewd te hebben en vervolgens nog vele extra uren door te hebben gebracht met de grote leiders van onze wereldgeschiedenis, is het met name de geraffineerde diplomatie die het verschil maakt met de voorgaande delen. Hoewel het in het begin absoluut een grote chaos lijkt en de beschaving en het fatsoen bij de meeste naties pas met het verstrijken van de virtuele jaren pas tot uiting komt, is de diplomatie in de end-game echt van een ander niveau.

Natuurlijk is Gandhi nog steeds de vriendelijkheid zelve tot hij aan het Manhattan-project mag beginnen en is Rome net zo expansiedriftig als in de vorige delen. De diplomatieke schermutselingen zijn echter van een ander niveau en wanneer je diplomaten en spionnen in het gareel lopen kun je de computergestuurde vijanden steeds beter bespelen. Mocht je meer van het spierballenwerk zijn, dan moeten we helaas melden dat er op oorlogsgebied niet enorm veel veranderd is. Al kun je zeker in de vroege jaren van de beschaving zonder warmonger-penalties huishouden en ook in de verdere stadia van de geschiedenis is het makkelijker een stevige casus beli te ontwikkelen.

quote1616_civ

Een leuke verrassing aan Civilization VI zijn de ingesproken teksten door Sean Bean. De acteur heeft met zijn diepe stem en Yorkshire-accent alle teksten gekoppeld aan beschavingen, technologieën en de trailer ingesproken. Het geeft extra sfeer aan het opbouwen van je beschaving en het afbreken van die van je tegenstanders. Of de acteur een terugkerende rol gaat hebben in eventuele uitbreidingen of volgende delen is echter de grote vraag, want zijn personage uit de trailer haalt het einde helaas niet.

Civilization VI is een heel mooi nieuw deel in de 25-jaar oude serie, maar zet over het algemeen maar kleine stapjes. Echt revolutionair is de game niet. Dat de game ondanks dat toch weer omarmd is door de fans en de game nummer tien op deze lijst is, geeft wel aan dat de bestaande formule van Civilization anno 2016 nog steeds als een huis staat.


Bekijk de andere games uit ‘De 16 van 2016’:

De 16 van 2016 | #11: Final Fantasy XV | Pixel Vault De 16 van 2016 | #09: Fire Emblem Fates | Pixel Vault